Låna 3000 kr för att överleva från en dag till en annan

När du befinner dig i en ekonomisk knipa kan du vilja låna 3000 kr eller så för att kunna ta dig ur denna. Ibland kan nämligen några tusenlappar i princip utgöra skillnaden mellan liv och död. Så oavsett om du behöver låna pengar på grund av att du är sen med att betala hyran eller har fått ditt bankkonto spärrat behöver du se över dina alternativ. Ett alternativ att överleva från en dag till en annan är att ta ett mindre lån.

Långt ifrån alla har vänner eller bekanta som vill låna ut pengar

Du kanske har familj eller vänner som är beredda att låna ut pengar till dig? Detta är dock en lösning på mindre ekonomiska problem som är tillgänglig för långt ifrån alla. Faktum är att det ofta kan vara ganska svårt att hitta en person som är villig att ge dig ett lån. Detta gäller inte minst när du befinner dig i en ekonomisk knipa och omedelbart behöver få tillgång till pengarna. Då är det långt ifrån säkert att vänner eller släktingar kan hjälpa dig. I sådana situationer kan det vara svårt att se ljuset i slutet av tunneln.

Vi har dock goda nyheter som kommer kunna lätta upp stämningen lite grann. Det finns nämligen flera långivare som ger dig möjlighet att låna 3000 kr när du behöver det som mest. Så även om det mesta känns hopplöst just nu finns det fortfarande hopp för dig!

Att tänka på när du vill låna 3000 kr trots låg kreditvärdighet

Vill du kunna låna några tusenlappar men vet med dig att du har låg kreditvärdighet? I sådana fall bör du tänka på att:

  • Nästan oavsett hur låg din kreditvärdighet är kan du hitta en långivare som erbjuder dig möjligheten att ta ett smslån på 3000 kr. Med detta sagt kan du behöva söka lite grann innan du hittar en sådan.
  • Ju lägre din kreditvärdighet är desto högre ränta behöver du ofta betala på de ĺån som du tar. Det kan med andra ord bli ganska kostsamt att ta lånet, men samtidigt har ju nöden ingen lag.
  • Det är viktigt att du använder pengarna på ett ansvarsfullt sätt och att du inte skuldsätter dig i onödan.

Psykologlöner i Sverige – är de för låga?

Vissa menar att psykologlöner i Sverige är för låga. Inte bara ur ett internationellt perspektiv, men även när man jämför med andra vårdyrken i landet som kräver ungefär lika lång utbildning.

I Sverige, generellt, så lönar det sig sämre att genomföra långa utbildningar jämfört med andra länder i OECD. Bör psykologlöner höjas, eller bör längre utbildningar inom vissa områden i allmänhet löna sig bättre?

Psykologlöner idag

Ingångslöner för nylegitimerade psykologer förra året låg på 39 700 kronor i månaden. Den siffran avser psykologlöner samtliga sektorer. För samtliga psykologer med legitimation gäller siffran 40 500 kronor i månaden. Även den siffran avser samtliga faktorer.

Dock ska det tilläggas att variationerna mellan olika arbetsgivare kan vara stora. Det kan också finnas markanta skillnader mellan sektorer. Som regel brukar det vara bäst betalt för den som jobbar i den privata sektorn – och lite sämre om man är anställd i offentlig regi.

Hur kan en psykolog tjäna mer?

Det är möjligt att tjäna mer än så som psykolog – det ovannämnda är just medellönerna. Ett exempel på det är att specialisera sig, vilket man kan göra efter en tid i yrket. Som specialistpsykolog ligger medellönen på omkring 46 000 kronor i månad, en siffra som många röster menar är alldeles för låg.

Det kan också finnas möjligheter att öka sin lön avsevärt genom att starta eget. För att göra det finns det en rad krav man måste uppfylla. Först och främst behöver verksamheten anmälas till vårdgivarregistret hos IVO, som är kort för Inspektionen för vård och omsorg. Att starta eget kan givetvis innebära en ganska mycket högre arbetsbörda jämfört med om man bara är kliniker.

Jämförelser med andra yrken

Ett fackförbund som samlar akademiska yrken har en funktion som gör det enkelt att jämföra olika yrken och deras medellöner. Vid en jämförelse mellan psykologlöner och lön för apotekare visas nedan:

Psykolog/Apotekare

  • Genomsnittlig månadslön: 40 500 kr / 43 600 kr
  • Livslön efter skatt, i snitt: 19 637 000 kr / 21 130 000 kr
  • Ålder då utbildningen lönar sig: 39 år / 35 år
  • Potential till högre lön: låg / låg

Det kan också jämföras med ett betydligt mer välbetalt yrke inom vården – läkare:

Psykolog/Läkare

  • Genomsnittlig månadslön: 40 500 kr / 54 100 kr
  • Livslön efter skatt, i snitt: 19 637 000 kr / 28 173 000 kr
  • Ålder då utbildningen lönar sig: 39 år / 33 år
  • Potential till högre lön: låg / hög