En fond som investerar i småbolag placerar dina pengar i mindre bolag som ofta har stor potential att växa sig större. Dessa företag kan ibland ha en ganska turbulent och skakig men samtidigt också positiv och avkastande resa framför sig. Detta till skillnad från majoriteten av alla större och medelstora svenska bolag. Men vilka är egentligen Sveriges bästa småbolagsfonder? Läs vidare så avslöjar vi detta!
3 av Sveriges allra mest populära och bästa småbolagsfonder
Det finns många fonder att välja bland hos svenska banker och nätmäklare. Till landets mest populära och bästa småbolagsfonder hör dock bland andra följande tre alternativ:
- AMF Aktiefond Småbolag
- SEB Sverigefond Småbolag
- Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A.
De mindre bolagen på börsen är större än vad många tror
Eftersom mindre bolag ofta är mer volatila sett till aktiekursen än vad medelstora och större bolag är behöver du vara villig att ta lite mer risk. Detta gäller inte minst sett ur ett lite mer kortsiktigt perspektiv. Därför lämpar sig de fonder som investerar i småbolag särskilt väl för lite mer offensiva investerare som har en ganska lång investeringshorisont.
Däremot är det inte alls säkert att bolagen ifråga är fullt lika små som du kanske föreställer sig. När man pratar om småföretag i allmän mening (det vill säga utanför själva börsen) brukar man definiera detta begrepp på ett lite annorlunda sätt. Då talar man vanligtvis om företag med upp till 50 anställda och en årlig omsättning på maximalt 10 miljoner euro (en bit över 100 miljoner kronor).
Men på börsen pratar man istället om småbolag i termer av de företag som kvalar in i kategorin Small Cap. Här tittar man inte speciellt mycket på den årliga omsättningen utan mer på bolagets börsvärde. För att kunna höra till denna kategori bör detta understiga 150 miljoner euro. Detta är därmed de verkliga småttingarna på börsen, till skillnad från de bolag som hör till Mid Cap (150 miljoner euro till 1 miljard euro) och Large Cap (över 1 miljard euro).
Några exempel på Small Cap-bolag är: Eniro, Nelly Group och Qliro. Detta kanske inte är vad gemene man betraktar som små bolag.